070-3555531

Chippen

Wat is chippen?
Als een dier gechipt wordt, wordt een microchip met behulp van een injectienaald ingebracht. Bij honden en katten gebeurt dit onder de huid, bij voorkeur ter hoogte van het linker schouderblad. Voor andere diersoorten, zoals koikarpers, paarden en papegaaien gebeurt het op een andere plek. Bij bijvoorbeeld paarden wordt de microchip in de spieren geplaatst. Het inbrengen van de chip is bijna pijnloos voor het dier. 

Registratienummer

De chip bevat een uniek registratienummer. Met een speciaal afleesapparaat wordt dit nummer zichtbaar. Dit nummer bestaat uit vijftien cijfers. De eerste drie cijfers vormen meestal de landcode. Voor Nederland is de landcode 528. Gevonden dieren kunnen zowel in Nederland als in het buitenland gecontroleerd worden op de aanwezigheid van een chip. Zowel voor als na het inbrengen van de chip controleert degene die de chip inbrengt of het registratienummer afleesbaar is. Ook controleert hij of het registratienummer overeenkomt met de barcode die op de bij de chip geleverde stickers staat. Door de chip kan uw dier, mits de gegevens van u als houder ook geregistreerd zijn, altijd geïdentificeerd worden. Zonder registratie van uw gegevens is een koppeling met de chip in uw dier niet mogelijk. Uw dier kan dan niet geïdentificeerd worden. Vandaar dat altijd gesproken wordt over identificatie én registratie.

Klein buisje

De officiële naam van een chip is transponder. Dit is een heel klein buisje van bioglas of kunststof. De chip is ongeveer zo groot als een rijstkorrel: 14 millimeter. In het buisje zit een klein stukje micro-elektronica. De micro-elektronica bestaat uit een spoel en een microchip. In de microchip zit het unieke registratienummer opgeslagen. Wanneer een afleesapparaat in de buurt van de chip gehouden wordt, gaat in de spoel een kleine inductiestroom lopen. Deze inductiestroom activeert de computerchip: de chip zendt een signaal uit. Het afleesapparaat vangt dit op; het unieke registratienummer kan worden afgelezen. Zonder afleesapparaat doet de chip niks: er zit geen batterij of andere energiebron in.

Waarom is het verstandig om mijn dier te laten chippen?

Mocht uw dier onverhoopt weglopen, de weg niet terug kunnen vinden en worden gevonden, dan kunt u in de meeste gevallen, dankzij de chip in uw dier, opgespoord worden als houder van het dier. De kans is dan groot dat u en uw dier herenigd kunnen worden. 

Wat zijn de voordelen van chippen?

– Een chip is diervriendelijk en gemakkelijk af te lezen.

– De chip heeft een uniek registratienummer, waardoor uw dier altijd geïdentificeerd kan worden.

– Een chip gaat een dierenleven lang mee.

– Uw dier voelt de chip niet.

– Een chip tast het de gezondheid van het dier niet aan.

– Een chip is fraudebestendig: verwijderen is lastig en het registratienummer kan niet worden veranderd.

– Uw dier kan de chip niet verliezen.

– Een chip is niet ontsierend: hij zit immers onder de huid.

– Een chip is geschikt voor bijna alle diersoorten.

– Ook jonge dieren kunnen worden gechipt.

Ben ik verplicht mijn dier te laten chippen?

Voor landbouwhuisdieren en veel soorten hobbydieren geldt een verplichte identificatie en registratie. Deze dieren worden meestal niet gechipt, maar dragen zogenaamde oormerken. Denk hierbij aan de gele labels aan de oren van bijvoorbeeld koeien, varkens en schapen. Voor paarden is het verplicht uw dier te laten identificeren en registreren. Voor honden, katten en fretten geldt een identificatieverplichting als u met ze naar het buitenland wilt reizen. In het buitenland zijn soms zowel een chip als tatoeage toegestaan ter identificatie, maar in sommige landen is een chip verplicht. Om Nederland binnen te komen met een hond, kat of fret is een goed leesbare tatoeage in plaats van een chip nu ook nog toegestaan als identificatiemiddel. Het ministerie van LNV heeft aangekondigd dat in 2011 er in Nederland een Identificatie- en Registratiesysteem voor honden komt. 
Kijk voor meer informatie op de website van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit . 

Rashonden waarvoor een stamboom wordt aangevraagd bij de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland worden in het nest gechipt. Dit betekent dat deze dieren bij de fokker een chip krijgen. Dit gebeurt soms ook bij raskatten, dit hangt af van de vereniging waarbij deze dieren zijn aangesloten.

Bron; LICG (nov 2010)

Openingstijden

Maandag: 9.00 – 17.00 en 17.45 – 19.30

Dinsdag: 9.00 – 17.00

Woensdag: 9.00 – 17.00 en 17.45 – 19.30

Donderdag: 9.00 – 17.00

Vrijdag: 9.00 – 17.00 en 17.45 – 19.30

Zaterdag en zondag gesloten. (we rouleren in de dienstregeling).

Contact

Gentsestraat 3 
2587 HK Scheveningen

Email: 
contact@dierenkliniekscheveningen.nl

Sociaal